Чери Блер
Лондон честа адреса за консултантске уговоре

Такозвана Влада Косова платила је компанији Чери Блер, супруге Тонија Блера, 500.000 евра за правно саветовање о Специјалном суду, тврде из приштинске телевизије Т7, преноси Gazeta Express.

Иако су сви уговори тзв. Владе Косова са међународним компанијама поверљиви, косовски министар правде, Абељард Тахири, потврдио је за Т7 да Влада Косова добија саветодавне услуге о томе како да се понаша према Србији у овом процесу.

Поред тога, Косово има и саветнике у вези са документима и правилима рада Специјалног суда.

Ова телевизија јавља и да је руководећа једне од две компаније које саветују косовску владу о питањима везаним за Специјални суд, Чери Блер, жена бившег премијера Велике Британије. Ради се о компанији „Omnia Strategy“ која већ, како тврде, 9 месеци саветује тзв. Владу Косова, а чији је уговор на пола милиона евра недавно истекао.

Лондон честа адреса за консултантске уговоре

Пре нешто више од годину дана објављена је вест о још једном полумилионском уговору тзв. Владе Косова, тачније кабинета косовског председника Хашима Тачија, са лондонским адвокатом и бившим тужиоцем Хашког трбунала за Југославију, Џефријем Најсом који је у међувремену ангажован као један од два бранитеља Самија Љуштакуа који је јануара испитан од стране Специјалног тужиоца у Хагу.

Тада је Најс објавио да су он и колегиница Невенка Трамп радили „како би косовска влада могла да припреми материјал којем нико неће имати приступ, а који ће се користити када појединци буду оптужени од стране Специјалног суда“, и да им за тај рад није исплаћено преко 490.000 евра.

Ово писмо било је повод за формирање парламентарне комисије Скупштине Косова која треба да истражи све лобистичке уговоре које је косовски председник потписивао док је обављао бројне јавне функције. Премда је започела са радом, ова комисија је имала проблема са достављањем потребне документације од стране кабинета косовског председника који је једино обелоданио да је ова институција у последњих 24 месеца потписала уговоре са страним компанијама у вредности од преко 1.2 милиона.

Недавно је и приштински портал “Insajderi” објавио информације о далеко скромнијем уговору у износу од 12.000 евра који је заменик косовског премијера, Енвер Хоџај из ПДК у функцији председавајућег радне групе за израду нацрта Платформе о дијалогу, потписао са још једним лондонским правником, Марком Велером. Велер, који је професор на Кембриџу је супруг Норе Високе Велер, рођаке бившег саветника Енвера Хоџаја, Газима Високе, јавио је “Insajderi”.

Пре тога, још 2016, док је обављао дужност министра спољних послова, док му је Висока био саветник, Хоџај је потписао и уговор вредан 40.000 евра са “Cambridge Academy of Global Affairs (CAMGA)” чије је директорка Нора Висок Велер.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Молимо упишите ваше име