ODBIO JE DA NAS BOMBARDUJE 1999. A SAD JE POZDRAVIO SRPSKU BRAĆU - Srpski Portal
Opseg: Isključeno
Opseg:
km Set radius for geolocation
Pretraga
Učiavanje…
Domen na prodaju
Ponudite cenu na Email: napravitesajt@gmail.com

ODBIO JE DA NAS BOMBARDUJE 1999. A SAD JE POZDRAVIO SRPSKU BRAĆU

ODBIO JE DA NAS BOMBARDUJE 1999. A SAD JE POZDRAVIO SRPSKU BRAĆU
Društvo

Grčki kapetan Marinos Ricudis, kog će srpska istorija zanavek pamtiti kao čoveka koji je odbio da bombarduje srpski narod 18. aprila 1999, odlikovan je ove nedelje Ordenom Svetog cara Konstantina. Odlikovao ga je Sveti Sinod Srpske pravoslavne crkve.

Marinos je svoju odluku doneo kada mu je bilo samo 26. godina, rizikujući čin, čitavu svoju vojnu karijeru i diplomu mornaričke akademije.

I dan-danas, kako kaže, još ne može da shvati zašto mu je srpski narod toliko zahvalan, ali kaže da razume da je čast koja mu je ukazana neverovatna i verovatno najveća koju će ikada doživeti.

Ovim povodom Marinos se na svom Fejsbuk profilu obratio svojoj srpskoj braći ovim rečima:

– U Srbiji su mi mnogi rekli da mi je narod zahvalan na svemu. Nisam u stanju da shvatim o čemu se radi, niti da iskažem svoja osećanja, ali sam svestan činjenice da mi je ovo najveće priznanje koje sam ikada dobio. Nema sumnje da je ovo priznanje jedno od najvećih koje svaka duhovna osoba može da dobije. Nisam ni sanjao da ću ovo jednom dobiti, priznanje od cele nacije pravoslavne tradicije i hrabre prošlosti. Srbija nisu samo ljudi i zgrade već i sveci, kraljevi, sveti manastiri, zastava, borbe bez ikakvih šansi, hrabri vojnici koji su ginuli tokom borbi, kultura, literatura i sve u njihovoj civilizaciji – napisao je grčki kapetan.

Podsetimo, mladi kapetan Marinos Ricudis, koji je tada imao samo 26 godina, odustao je od napada na Srbiju tako što je okrenuo svoj brod i vratio ga u luku rekavši da neće da bombarduje svoju srpsku pravoalavnu braću. On je zbog toga i robijao.

– Ovo se zove pravo krvno bratstvo koje nije nagrizlo vreme. Osećam se blagoslovenim, zahvalnim i ponosnim i da, ovo je nešto što se zove večnost.

(Kurir.rs/Foto: Fonet/SPC)

Komentari (1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.