Сједињене Америчке Државе
Ко је то "гурао косовску ствар" и због чега, а ко ни данас од тога није одустао

Није непознаница да Сједињене Америчке Државе (САД) одавно признају косовску независност, али не само то.

Захваљујући појединцима, међу којима су и некадашњи највиши званичници ове државе, па и актуелни политичари и бизнисмени, јужна српска покрајина се често у јавности назива и “америчким чедом”, а САД спонзором и ствараоцем “државе Косово”.

Свега тога не би било да нема оних који су се здушно борили за стварање нове државе на Балкану, што због тога што су искрено веровали у ту идеју, али и због личних и пословних интереса.

Неки од њих су одавно бивши, неки и даље фигурирају на разне начине у америчкој политици и бизнису, а поједини су и даље на функцијама у америчкој администрацији и државним телима.

Ко је то “гурао косовску ствар” и због чега, а ко ни данас од тога није одустао, погледајте у галерији.

Тим Бурчет

Тим Бурчет
Тим Бурчет

Иако се за америчког конгресмена из Тенесија Тима Бурчета можда и не може рећи да је приштински лобиста, оно што је сасвим сигурно, јесте да не би било грешке ако би неко помислио да је не само противник, већ и мрзитељ Срба. То се може закључити из снимка у коме Бурчет, након састанка са бившом председницом такозваног Косова Атифетом Јахјагом, износи своје импресије о Србима тврдећи да је у питању “смећарски народ, без имало храбрости, за који треба што пре наћи начин да буде приведен правди”.

Реч је, иначе, о члану Републиканске странке за кога се везују финасијске афере, утаја пореза, твитер испади и пропагирање крајње бизарних и опасних предлога у вези са разним областима живота.

Елиот Енгел

Елиот Енгел
Елиот Енгел

Конгресмен који се Косовом бави готово 30 година, и то увек у истом маниру, тврдећи да је оно независна држава. Осим тога, приштинске власти, које год да су, увек су могле да рачунају на његову подршку, а како се спекулише, разлог томе су разни пословни и донаторски аранжмани које Енгел има са лобистима за косовски независност и политичким лидерима из Приштине.

Он је данас шеф спољнополитичког одбора Представничког дома, па је, искористивши функцију, крајем априла ове године у Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса САД организовао јавно слушање на коме су изнета сведочења о наводном силовању Албанки током сукоба на Косову, све у организацији приштинских власти.

Енгел “другује” са косовским председником и премијером Хашимом Тачијем и Рамушем Харадинајем, састаје се са њима, мање у Приштини више по Америци, упорно инсистира на откривању убица браће Битићи, подржава формирање косовске војске, заступа став да САД треба да буду укључење у дијалог Београда и Приштине. Говорећи о Косову, једном приликом је оценио да “тамо искрено воле Американце и све америчке ствари”.

Хилари и Бил Клинтон

Хилари и Бил Клинтон
Хилари и Бил Клинтон

Овај политички двојац је остао упамћен као један од најватренијих лобиста и заступника идеје о косовској независности. Најпре је то био Бил Клинтон као председник САД, након чега ту “улогу” преузима Хилари Клинтон, која ту подршку наставља касније у и у администрацији Барака Обаме.

Због тога што су обоје били веома позитивно настројени према Косову, и подржали све што се тамо радило, закључно са самопроглашеном независношћу, добили су велику захвалност, која се између осталог огледала у улицама и споменицима који носе њихов лик и имена.

Медлин Олбрајт

Медлин Олбрајт
Медлин Олбрајт

Бивша америчка државна секретарка имала је једну од кључних улога у Клинтоновој администрацији, из све снаге подржава косовску независност, тим пре што је њена компанија “Олбрајт груп” стала иза једног од водећих мобилних оператера на територији КиМ “Ипко нета”. Својевремено се спекулисало да је Олбрајтова желела да купи и пошту и телекомуникације Косова.

Некадашњи амерички амбасадор у Приштини Кристофер Дел такође је један од оних који је “награђен” за подршку. “Блиц” је својевремено писао да је Дел је био умешан у извоз шљаке из Трепче. Овим послом заправо је обезбеђивао уносан бизнис за ћерку-фирму компаније коју поседује Медлин Олбрајт.

Везиван је и за америчку корпорацију која је учествовала у изградњи аутопута од Тиране до Мердара, чија је градња била поверена америчкој фирми “Бехтел” и турском партнеру “Енка”.

Вилијам Вокер

Вилијам Вокер
Вилијам Вокер

Американац коме су се косовски Албанци клањали до неба, а то и данас чине. Симбол је процеса “Рачак”, који је један од главних непосредних повода за бомбардовање СР Југославије 1999. године. Вокер је тада био шеф посматрачке мисије ОЕБС-а на Косову, који је својим радом и извештавањем током сукоба 1998. и 1999. године утицао на формирање међународног јавног мњења да тадашњу СР Југославију треба бомбардовати.

Због тога су му Албанци захвални, што свако мало и демонстрирају разним одликовањима којима га ките, па чак и статуом са његовим ликом баш у селу Рачак. Његов рад на Косову ратних година у питање је довела једна финска форензичарка, која тврди да је Вокер фингирао, скривао и прећуткивао извештаје.

Промовише косовску независност, “велику Албанију”, противио се оснивању Специјалног суда за злочине ОВК.

Пре неку годину присуствовао је протесту у Приштини, организованом због привођења Рамуша Харадинаја у Француској по потерници из Србије.

Весли Кларк

Весли Кларк
Весли Кларк

Пензионисани НАТО генерал Весли Кларк био је добро познато име и лик током бомбардовања Србије 1999. године. Међутим, по напуштању службе, Кларк постаје бизнисмен и руководилац канадске енергетске корпорације “Енвидити”. Случано, а пре ће бити намерно, компанија на чијем је челу био тражила је од приштинских власти лиценцу за истраживање резерви угља од којих би се производила синтетичка нафта.

Униформу је скинуо и некадашњи први командант Кфора британски генерал Мајкл Џексон, који је након више од деценије вратио на Косово, али као представник “Кор менаџмент групе”.

Хари Бајрактари

Хари Бајрактари
Хари Бајрактари

Реч је о бизнисмену и лобисти албанског порекла са америчким пасошем, који је један од главних финансијера косовске независности. Сасвим случајно су амерички медији открили његове пословне везе са конгресменом Енџелом. Реч је о пословима градње на ексклузивној локацији у Бронксу, с обзиром на то да се Барјактари бави некретнинама.

Такође, он је према званичним подацима од 2005. године до данас давао Енџелу донације од 70.000 долара, а кредитирао је и Енжелову куповину стана у Њујорку.

Био је спонзор Била и Хилари Клинтон, али и републиканаца који са њим деле идеју о независности Косова. Његова супруга је прва Американка албанског порекла изабрана за одборницу у Њујорку.

Фљорин Краснићи

Фљорин Краснићи
Фљорин Краснићи

Неформално, носи “титулу” једног од оснивача и финансијера ОВК, који је до богатства дошао тргујући оружјем у САД. Својевремено је амерички Пи-Би-ЕС снимио документарац “Бруклинска веза”, у коме је између осталог речено да је Краснићи у САД сакупио 30 милиона долара за наоружавање ОВК, а онда куповао оружје у продавницама и шверцовао га на Косово.

Власник је “Косова Стеел Гроуп”, бивше фабрике ауто-делова “Застава”.

Послује и у Црној Гори, у Улцињу му је седиште компаније “Плава хидро пауер”, власник је једног хотела, а спекулисало се да би требало да гради две електране у Плаву.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Молимо упишите ваше име